Leest u heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein of wordt het boek te zwaar of vindt u luisteren simpelweg fijner dan lezen? En wilt u toch graag blijven lezen? Dan hebben wij de oplossing voor u. Met grote letterboeken, luisterboeken of daisy-roms leest u gewoon door!

Aangepast_lezen

Foto: Bibliotheek Hengelo

Voor wie?

De bibliotheek heeft materialen in een aangepaste leesvorm in haar collectie voor iedereen die niet meer op de gebruikelijke manier kan lezen: mensen met een visuele handicap of beperking maar ook mensen met (fysieke) leesproblemen. Denk hierbij aan dyslexie, afasie, mensen met een beperkte handfunctie als gevolg van bijvoorbeeld reuma, de ziekte van Parkinson en spierziekten. Zij kunnen een boek of krant niet meer vasthouden. Dit kan ook gelden voor senioren voor wie “gewoon” lezen als gevolg van ouderdom te vermoeiend is geworden. 
Door middel van materialen in aangepaste leesvorm blijft het mogelijk om te lezen.

Welke materialen zijn er?

Groteletterboeken
De letters in grote letterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze beluisteren via een cd-speler. 

Daisy-roms en Daisy-speler
Daisy-roms zijn speciale luisterboeken met meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek. Het complete boek staat meestal op één schijfje, om ze te beluisteren hebt u een daisyspeler nodig. Daarmee kunt u:

  • zelf de voorleessnelheid bepalen
  • het apparaat onthoudt waar u gebleven bent als u stopt met lezen
  • u kunt ‘bladeren’

Wilt u zelf een Daisy-speler aanschaffen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar in verband met de voorwaarden voor vergoeding.

Voor het lenen van een Daisy-rom is de bibliotheek verplicht eenmalig een verklaring leesbeperking te vragen. Voor deze verklaring hoeft u niet langs een arts of specialist. Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt. Vraag voor het formulier één van onze medewerkers. Bekijk hieronder het filmpje over de werking van de daisyspeler. (Copyright filmpje: Bibliotheek Hengelo)
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via mail of telefonisch via 053 5730200

Landelijke dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen
Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.

De materialen op cd en in braille worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Klanten van Passend Lezen kunnen een Daisylezer-app op hun iPad of iPhone downloaden.

Het lenen van boeken is gratis, voor kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht.  De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Wilt u meer weten? Kijk op Passend Lezen of telefonisch via

070 – 33 81 500.

 
Leeshulpmiddelen
Bartiméus of Visio kunnen u helpen bij de keuze van het juiste leeshulpmiddel. Als u ze zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of u voor vergoeding in aanmerking komt. Kijk voor adressen van verkooppunten in Overijssel op Slechtziend.nl