Privacy en wachtwoorden

We gebruiken tegenwoordig steeds vaker het internet en niet alleen maar om informatie te zoeken. Zo doen we nu ook online aankopen, onze bankzaken en plaatsen we informatie over onszelf op social media. Hierdoor laten we echter wel een spoor aan persoonsgegevens achter op het internet. Dit zijn gegevens die moeilijk te verwijderen zijn en zeer waardevol zijn voor bepaalde internetcriminelen. Gelukkig kunt u zelf actief bijdragen aan het beschermen van deze gegevens. Bijvoorbeeld door het instellen van sterke wachtwoorden.

Waarom mijn gegevens beschermen?
Natuurlijk is het vervelend wanneer uw vakantiefoto's kan zien of wanneer iemand namens u vervelende berichten kan sturen naar uw vrienden, omdat zij toegang hebben tot uw gegevens. Om die reden alleen, zult u uw gegevens willen beschermen. Daarnaast kan een internetcrimineel uw gegevens gebruiken om deze te verkopen, uw reputatie te beschadigen, u lastig te vallen, uw identiteit te stelen of uw kredietwaardigheid te benadelen. Daarom is het raadzaam om uw gegeven zo goed mogelijk te beschermen door het kiezen van een sterk wachtwoord.

Sterke wachtwoorden
Uw meeste online gegevens zijn beveiligd met wachtwoorden; denk bijvoorbeeld aan het wachtwoord in 'mijn Bibliotheek'. Door een sterk wachtwoord te kiezen kunt u ervoor zorgen dat anderen minder gemakkelijk uw wachtwoord kunnen raden en kunt u ook voorkomen dat programma's en software van internetcriminelen minder gemakkelijk uw wachtwoord kunnen achterhalen. Zo kunt u relatief gemakkelijk uw gegevens beschermen.

Tips
De volgende tips zullen u helpen om sterke wachtwoorden te kiezen voor al uw online gegevens. Gebruik deze tips bijvoorbeeld ook bij het instellen van uw wachtwoord in 'mijn Bibliotheek'.
- Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Zo zorgt u ervoor dat de rest van uw gegevens nog veilig is als er één wachtwoord bekend is bij internetcriminelen.
- Bedenk een geheime vraag als basis van uw wachtwoord. Is uw geheime vraag 'Ik haal 2 keer per dag koffie op de eerste verdieping!', dan is uw wachtwoord: Ih2kpdkod1v! Deze lange wachtwoorden zijn moeilijk te raden en te achterhalen.
- Zorg ervoor dat uw wachtwoord niets te maken heeft met de website waarvoor u deze gebruikt.
- Gebruik geen gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden, zoals geboortedata, namen van familie, logische reeksen als 12345 en 0000 of veelgebruikte wachtwoorden als welkom01 en qwerty.
- Maak uw wachtwoord zo lang mogelijk.
- Verander regelmatig uw wachtwoord.

Meer weten?
Wilt uw meer weten over internetveiligheid? Vraag het aan een van de medewerkers of leen een boek over dit onderwerp bij de Bibliotheek.

Bronnen: Consumentenbond, Microsoft, Veiliginternetten.nl, KPN, Google