Afdrukken

 


 Veelgestelde vragen

Moet ik lid zijn om gebruik te kunnen maken van de bibliotheek?
Iedereen kan gebruik maken van de bibliotheek, ongeacht of u nu lid bent of niet. 
Om te kunnen lenen moet u echter wel lid zijn van de bibliotheek.
omhoog
 
Hoe word ik lid van de bibliotheek?
U kunt zich als lid inschrijven aan de balie in de bibliotheek. Hiervoor is een legitimatiebewijs nodig. U kunt zich ook aanmelden via onze website. Meer informatie over het lidmaatschap.
omhoog
 
Kan ik met mijn pas van het servicepunt Buurse of Sint Isidorushoeve ook in Haaksbergen lenen?
Het lidmaatschap van een servicepunt is ook geldig in Haaksbergen.
omhoog
 
Kan ik met mijn lidmaatschappas ook lenen in andere bibliotheken?
Dat kan bij alle bibliotheken in o.a. Overijssel, Gelderland en Brabant. Kijk ook op www.gastlenen.nl.
omhoog
 
Ik zit op het Assink Lyceum. Moet ik zelf mijn abonnement betalen als ik 18 ben?
Alle leerlingen vanaf 18 jaar moeten zelf hun lidmaatschap betalen (t/m 17 jaar is het lidmaatschap gratis). Het Assink lyceum vergoedt niet langer het lidmaatschap van de bibliotheek.
omhoog
 
Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?
U kunt uw lidmaatschap, ook jeugdpasjes, op elk willekeurig moment telefonisch opzeggen, per mail of in de bibliotheek. Voor een lidmaatschap geldt een opzegtermijn van 1 maand. Indien u niet aan deze opzegtermijn voldoet, bent u de vastgestelde contributie voor de nieuwe periode verschuldigd.
Bij verhuizing: Als u verhuist, wordt uw lidmaatschap graag overgenomen door de bibliotheek in uw nieuwe woonplaats. Geef de verhuizing door tijdens uw laatste bezoek aan de bibliotheek. U ontvangt dan een bewijs van betaalde contributie. De nieuwe bibliotheek geeft op vertoon van dit bewijs meestal korting.
omhoog
 
Hoeveel materialen kan ik op mijn pas lenen?
U kunt maximaal 15 materialen lenen.
omhoog
 
Kan ik met mijn pas alles lenen?
Met uw abonnement kunt u alle soorten media lenen, dus boeken en tijdschriften maar ook dvd’s, blu-ray's, muziekcd's en luisterboeken. Dat geldt ook voor jeugdleners. Meer informatie over het lidmaatschap.
omhoog
 
Hoe kan ik zien welke materialen ik thuis heb?
Bij uitlening van de materialen krijgt u een bon met een overzicht van de geleende materialen met de inleverdata. Ook kunt via 'Mijn bibliotheek/verlengen' rechts bovenaan op de website inloggen met uw lidmaatschapsnummer (of gebruikersnaam) en pincode (of wachtwoord). Daar vindt u een overzicht van de geleende materialen.
omhoog
 
Kan ik via internet verlengen?
U kunt via de knop verlengen op de website materialen verlengen. Volg hierbij de aanwijzingen op het scherm. Voor iedere verlenging wordt een vergoeding van € 0.25 in rekening gebracht. Materialen die van een andere bibliotheek zijn en materialen die zijn gereserveerd door een andere lener kunnen niet worden verlengd.
omhoog
 
Kan ik vanuit huis een boek reserveren?
Dat kan inderdaad. U kunt in de catalogus zoeken en tevens reserveren.
omhoog
 
Kan ik er vanuit gaan dat het door mij aangevraagde materiaal op te halen is meteen na het verstrijken van de uitleentermijn van de huidige lener?
Nee. Ten eerste worden materialen lang niet altijd op tijd teruggebracht. Ten tweede kan het materiaal al eerder zijn aangevraagd door anderen, waardoor u niet de eerste in de wachtrij bent.
omhoog
 
Is het mogelijk om een langere uitleentermijn dan drie weken te krijgen?
In geval van ziekte en vakantie kunt u een langere uitleentermijn aanvragen. Dit kan alleen aan de balie in de bibliotheek.
Via de website kunt u uw materialen slechts met drie weken verlengen.
omhoog
 
Mag ik mijn geleende spullen in de brievenbus doen als de bibliotheek niet open is?
Nee, dat is niet toegestaan. De brievenbus is hier niet op ingericht.
omhoog
 
Hoeveel moet ik betalen wanneer ik een boek/materiaal kwijtraak of beschadig?
Wanneer een boek is zoekgeraakt of beschadigd, betaalt u (een deel van) de nieuwwaarde van het boek en € 5.00 administratiekosten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van het exemplaar. Voor elk jaar wordt 10% in mindering gebracht tot maximaal 50% van de vervangingswaarde.
Bijvoorbeeld: Voor een boek dat 2 jaar oud is, betaalt u de aanschafkosten van het boek -20% + € 5.00 administratiekosten.
Voor alle media geldt dezelfde procedure.
omhoog
 
Waar vind ik uittreksels en recensies?
In de bibliotheek zijn de volgende digitale bestanden aanwezig:
Deze databanken zijn ook thuis te raadplegen. Kies eerst de recensie of het artikel in de catalogus en log dan in met de gegevens van uw bibliotheekpas. 
omhoog
 
Waar vind ik informatie over een bepaalde schrijver?
In de bibliotheek hebben we de beschikking over UittrekselBank. Deze bevat de grootste verzameling uittreksels en auteursportretten van Nederland. De UittrekselBank is ook thuis te raadplegen. Kies eerst de titel en auteur in de catalogus en log dan in met de gegevens van uw bibliotheekpas.

Artikel delen: